Gudauri 09/08/2014

Ik zit op een terrasje in het noorden van Georgië met uitzicht op machtige bergen en een fascinerend Sovjetmonument. Vandaag wil ik tot in Kazbegi raken om daar enkele dagen te blijven en de gelijknamige berg te bewandelen. Maar de fut om snel verder te liften, ontbreekt mij voorlopig. Ik bestel dan maar sjasliek, een soort barbecuevlees.

Het uitzicht vanop het terrasje.

Terwijl ik mijn eerste – en zeker niet mijn laatste – sjasliek van deze reis eet, raak ik aan de praat met de pater familias van een moslimgezin uit Dagestan. Hij slurpt van een kopje koffie en legt me uit dat hij samen met zijn vrouw en zes kinderen terugkomt van een lange reis naar Antalya in Turkije. Zijn vrouw neemt een foto van mij als rare snuiter en de jongens beginnen namen van Rode Duivels op mij af te vuren. “Hazard, Witsel, Lukaku!” Ze willen van mij weten of Hazard een christen of een moslim is. “Я не знаю.”

Deze ontzettend warme familie zal deze nacht thuiskomen in de bergen van Dagestan op een steenworp van de Kaspische Zee. Ze bieden me spontaan een lift aan en de oudste dochter helpt me mijn rugzak inladen. In hun gezellige camionette vuren ze allerhande vragen op mij af en proberen we elkaar met handen en voeten te verstaan. Het is een zeer geanimeerde rit. De voetbalgekke zonen laten mij op hun tablet een filmpje zien waarin David Beckham een bal in een vuilnisbak trapt vanop vijftig meter. Wanneer de vader iets te fluks moet uitwijken voor een zoveelste put in de weg, valt de benjamin van het gezin op de grond. Zonder erg, gelukkig. De moeder droogt snel zijn tranen en er verschijnt alweer een glimlach. De taalbarrière lachen we weg als de vader mij dierennamen in het Russisch probeert te leren met behulp van nagebootste dierengeluiden. Als ik een visum voor Rusland had, dan reed ik zo mee tot hun warme nest op 350 km van hier.

Als ik afscheid neem in Kazbegi duwen ze mij Turkse koekjes en appelsienen in de hand. Ik trek nog een familiefoto, want deze mensen blijven zeker nog lang in mijn hart. Ik hoop op een vredevolle toekomst voor Dagestan.